Sunday, August 5, 2007

Bolasepak Desert (& Cebisan Memori New Hostel)

.........Setelah penat berjalan dari prep petang mengharungi jalanan yg penuh Kongkang, tunduk2 memberi salam, maka tibalah kami di New Hostel. Seperti lazim kami ke dining hall utk tea. Selepas tea dipanjatlah New Hostel itu utk ke dorm masing2. Dorm aku adalah dorm teratas penjuru kanan yang bernama Dorm IT. IT ini bermaksud international (???) yang sepatutnya diduduki oleh form 2 dari pelbagai house, tapi utk tahun 1990 hanya 2 org sahaja penghuni nya dari golongan idris house (kot), itupun form 3 new hostel Gusta Irawan dan Izzudin a.k.a Jubin, selain nya kami form 2 adalah dari golongan Md Shah. Si gusta ni memang tak nampak muka waktu siang hari kerana dia selalu melepak dengan geng2 beruk batch dia kat big school, manakala si Jubin ni, setibanya kami di dorm memang dia pasti telah berada di dorm sedang nyenyak tidur ke Californian an. Poteng prep. Kalau terjaga si Jubin ni, akan dia suruh kami cepat2 semayang dan pergi turun main, supaya dia boleh sambung tidurnya dgn aman.

Setelah semayang kekadangnya di surau berimamkan Ajmel, kami pun bersiaplah utk games hours. Games attire seperti biasa lah kena pakai tshirt rumah atau tshirt official atau unofficial koleq e.g tshirt old boys weekend dan tshirt MC-RMC. Di tahun 1990 tshirt rumah masih bell hanya ada house color dan nama rumah. Kalau Md Shah, tshirt kuning tulis Mohd Shah, kalau Leman, tshirt merah tulis Sulaiman. Maka kebanyakan tidak suka pakai tshirt rumah unless compulsory, seperti di sports day atau sukan tara. Tradisi tshirt rumah bell ni diteruskan hinggalah tahun 1993, dimana batch kita telah merevolusikannya (thanks to kenit et all) dimana termasuklah design2 artistik. Contohnya, tshirt Md Shah 93, design belakang mengandungi design & tulisan Sunset Avenue sempena nama port kirik di Pavi. Kesan revolusi ini masih kelihatan hingga ke hari ini dimana house tshirts sentiasa kelihatan trendy! Games attire form 2 juga membawa symbol kesenioran kami di koleq. Standing Rules Kongkang telah membenarkan kami memakai black worrior. Tapi kebenaran berlimit tak silap aku. Kita hanya boleh pakai black war low cut sahaja, high cut tak boleh. Mengenai seluarnya aku rasa kita masih di wajibkan memakan full track bottom atau shorts. Track bottom potong ukuran bermuda masih dilarang (tak salah aku).

Setelah siap dgn games attire maka berpusulah kami ke gelanggang permainan ruji penghuni New Hostel, bolasepak desert! Aku mengambil route melalui ruang tembus new hostel (sebelah common room tempat meeting TNG!), bukan memalui route gajah menyusur. Utk ke desert kami mesti melalui satu banglo lama yg disebelahnya pokok besar ala2 big tree. Pokok besar ni mempunyai lagenda nya tersendiri. Di riwayatkan bahawa dimalam hari jika sesiapa duduk diatas bahu kawanya dan mendongak ketas melihat pokok ini, maka boleh dilihat mayat2 bergantungan. Mayat2 mengikut lagendanya adalah mangsa2 gantung jepun. Hmmm. Setelah beberapa puluh meter melepasi pokok tersebut, maka tersergamlah pitch bola kami, di lembah kecik membelakangi bungalow lama dan padang hoki, dinamai Desert!

Desert ini tidak boleh diketumui dimana2 pun di planet ini. Pitch nya tidak ber rumput, tidak pula berpasir seperti padang pasir. Komposisi nya mengikut hipotesis aku adalah tanah liat yg telah dimampatkan tetapi tidak diratakan. Perkara ini bolehlah dirujuk kepada Sadat utk keterangan yg lebih saintifik. Warnaya coklat muda seperti labu sayong sebelum dimasukkan kedalam ketuhar. Gol posts di desert ini pun mempunyai karakter tersendiri. Ia diperbuat dari kayu dan di cat putih. Ratio lebar and tingginya tidak mengikut standard FAM. Ketinggian seperti menyamai kelebaran, maka gol posts tersebut kelihatan seperti segiempat sama! Ketinggian nya juga tidak sepadan dengan ketinggian kami yg rata2 masih ketot lagi, kecualilah kepada beberapa kerat dari kami yg baligh awal2 lagi seperti Bagak, Toya dan Ajmel. Kalau Kimak masih ada aku rasa dia pun boleh sentuh sambil melompat.

Peraturan bolasepak desert ini adalah tiada peraturan. Tiada limit kepada jumlah pemain. Selalu hampir semua org dalam batch kami akan main. Puratanya, tolak yg ade training games masing2, lebih kurang 20-30 sebelah. Bukan itu sahaja, memang tiada posisi lansung. Dimana saja bola tu pergi disitulah semua org kejar. Macam anak ayam! Peluang utk tendang bola adalah sikit. Tapi ironic nya jumlah gol yg terjaring amatlah tinggi. Boundary desert ni memang tiada definasinya. Asal bola pergi jauh sikit, siapa dapat tangkap bola kira dia boleh baling (throw in). Tak kira team mana. Kira macam ganjaran utk usaha dia ambik bola lah. Corner kicks kadang2 ada kadang2 main baling je, janji bola masuk pitch semua resume kejar bola. Bola yg digunakan pun tiada tukar gantinya. Ia bola yg kulitnya dah tertanggal atau sengaja ditanggalkan. (macam tube tayar). Warnanya sama seperti warna pitch tu yg menyukarkan penglihatan, lebih2 lagi sewaktu hujan. Bola ini pun sungguh bouncy and ringan, macam bola volleyball. Kalau ditendang dia akan pergi jauh dan aku rasa ini yg memberi ruang utk kesemua kami mengejar bola tersebut. Takde lah nak 1 – 2 ke, short pass ke.

Suasana permainan memang lah meriah. Walaupun keadaan huru hara sepenuh masa permainan, tiada perbalahan yg keudara. Semua suka hati and gembira, kecualilah jika Mozerque, anjing New Hostel masa tu main sekali. Kalau mamat ni main memang dia je nak control semua, nak jadi hero. Serupa la pe’el dia masa main bola kat prep school. Kadang2 kami rasa macam nak sepak je dia, tetapi fikiran waras kami ketika tu mengatakan tidak. Jika lah kami sepak dia pasti dimalam hari akan berlaku fire drill. Kumpul2 di tengah malam, lari pusing2 padang hoki, push ups, ear squats dan star jumps. Seksaan akan lebih teruk dari malam hitam buku poron Mona Gersang (allegedly) kepunyaan Naman dijumpai!

Permainan hanya akan tamat setelah azan maghrib berkumandang. Itu pun setelah beberapa kali perjanjian ‘last goal’ dibuat. Hanya apabila keaadan terlalu gelap kami terpaksa membuat keputusan utk berhenti. Keghairahan dan keseronokkan bermain amat menakjubkan membuatkan puncak kepuasan sukar dikecapi!! Biar terik atau hujan, esok pasti kami turun lagi............

~ Alie D14 ~

319 comments:

1 – 200 of 319   Newer›   Newest»
Toya D-13 said...

Sungguh nice karangan bedmate aku kat prep school nieh. One day kena organize match kat situ ler.

Toya D-13 said...

Tambah skek. Rasanya antara game feberet masa games hours = bola, takraw ngan volleyball. Volleyball pun pasai terpengaruh ngan cite Moero (betoi ka eja) attack.

Honque said...

aisey toya desert sekarang dah tinggal kenangan... dah ada tangki air besar kat situ dah tak leh main bola dah. aku ingat lagi masa form 3 lepas srp takde mende nak buat aku, sadat, yazeed dan a few others boleh layan main police sentry kat sini hehehe yang jadi mangsa yazeed la pasal dia lari slow hahahaha

Honque said...

kalau tak silap aku before kita layan main bola kat desert kita dok layan main bola sesama batch kita kat tepi dining hall new hostel sampai pecah pecah tingkap. Semua pasal malas nak join beruk 92 main bola kat desert

Honque said...

itu zutix bukan house leman atau md shah ke? tak nak ngaku kalau idris hehehe on and onwards

MCKK 8993 said...

memang nostalgik desert tu.And memang kita main kat tepi dining hall tu sampai habis rongak cermin dia hahaha...Teringat ada inter-club bola time form 1 ngan form 2 dulu.Ada sesape yg ingat nama2 team?

Salleh
d34

Honque said...

masa form 2 inter dorm bola tak silap aku. semua team pakai nama team bola euro. Team dorm 8 dorm aku Dynamo Kiev. Nama nak komunis je hehehe

toya d-13 said...

Patut laa aku ade macam teringat cermin dining hall bersepai kena bola. Hehehhe

alie d14 said...

ish ade tangki air..really ka?? masa 2003 takde lagi kan??? mmm spoil la macam ni..ni mesti hassan hashim returns ni!!!! bugger!

interclub memang best..siap ade league + ade ref ke?? + main tengah panas!!!!

Honque said...

inter dorm tu aku ingat sekali dorm aku boikot game lawan anjing n form 3 new hostel. sebab diaorang lambat turun padang. bila dah boikot terus satu dorm kena jemur kat depan dining hall new hostel

Honque said...

alie ko tgk gambar obw 2007 ada gambar kitaorang kat padang hoki ada cam tower kat belakang kitaorang itu lah tangki air kat dessert tu

MCKK 8993 said...

Tu yg aku tanya ko tu honque sebab mmg nampak tangki air tu macam kat desert...
Btw, interclub setahu aku dorm 4 PSV Eindhoven, IT Ajax, lain ada Benfica seingat aku tapi tak tahu dorm mana...

Salleh
d34

Anonymous said...

buy valium no prescription valium employment drug test - buy valium with paypal

Anonymous said...

ativan online pharmacy generic name for ativan - cheap ativan online

Anonymous said...

tramadol online tramadol high feeling - what does tramadol withdrawal feel like

Anonymous said...

tramadol online buy tramadol online mastercard overnight - tramadol hcl like vicodin

Anonymous said...

klonopin for anxiety klonopin m 751 - klonopin test anxiety

Anonymous said...

buy tramadol overnight tramadol online no prescription needed - tramadol hcl apap

Anonymous said...

ativan online ativan side effects hiccups - generic drug name ativan

Anonymous said...

buy generic tramadol can you overdose tramadol - tramadol high erowid

Anonymous said...

tramadol online tramadol 50mg (generic ultram) - tramadol withdrawal 50mg

Anonymous said...

buy tramadol high on tramadol - 5 htp help tramadol withdrawal

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online australia no prescription - buy tramadol online usa

Anonymous said...

cheap ambien ambience mall gurgaon 5d movie - ambien cr generic price

Anonymous said...

buy klonopin online klonopin withdrawal and treatment - can you withdrawal klonopin

Anonymous said...

generic tramadol tramadol 50mg side effects for dogs - tramadol online with no prescription

Anonymous said...

tramadol online overnight purchase tramadol online cod - tramadol online no prescription needed

Anonymous said...

tramadol online tramadol hcl 50 mg with alcohol - cheap tramadol online usa

Anonymous said...

buy clonazepam online what's best generic klonopin - 2mg klonopin vs. 1mg xanax

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl 25 - tramadol online health solutions

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription tramadol hcl for sleep - tramadol 99 free shipping

Anonymous said...

buy ativan online ativan withdrawal blog - ativan dosage injection

Anonymous said...

legal buy tramadol online 50mg of tramadol - tramadol hcl compared to vicodin

Anonymous said...

ativan lorazepam ativan side effects headache - ativan withdrawal flu like

Anonymous said...

buy tramadol without prescriptions buy tramadol online missouri - ultram tramadol hci

Anonymous said...

tramadol online tramadol side effects 50mg - buy tramadol online in usa

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol without rx - tramadol 93/58

Anonymous said...

buy zolpidem ambien highest dose - ambien sleep length

Anonymous said...

buy clonazepam online klonopin high blood sugar - get best high klonopin

Anonymous said...

buy lorazepam online generic ativan side effects - ativan .5 high

Anonymous said...

ambien buy ambien nyquil high - generic ambien versus ambien

Anonymous said...

soma cheap generic somatropin price - buy generic soma online no prescription

Anonymous said...

buy generic tramadol online tramadol hcl xr - ninth street pharmacy online tramadol

Anonymous said...

buy klonopin online canada klonopin erowid insufflation - do klonopin overdose

Anonymous said...

buy tramadol mexico tramadol recreational dose - buy tramadol online with visa

Anonymous said...

order ambien online best online ambien pharmacy - color generic ambien cr

Anonymous said...

buy tramadol overnight shipping buy tramadol saturday delivery - suboxone tramadol high

Anonymous said...

ambien for sale ambien side effects violence - things do high ambien

Anonymous said...

buy soma online no prescription soma dosage - buysoma.org

Anonymous said...

buy tramadol online cheap buy ultram online canada - buy tramadol ultram

Anonymous said...

buy tramadol best place buy tramadol - tramadol seizures

Anonymous said...

buy tramadol ultram tramadol ultram eq 50mg - tramadol for dogs human consumption

Anonymous said...

generic ambien order ambien cr canada - ambien side effects vertigo

Anonymous said...

buy cheap klonopin klonopin withdrawal + weight gain - buy klonopin online mastercard

Anonymous said...

tramadol online tramadol 714 - generic tramadol

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50 mg online pharmacy - buy cheap tramadol cod

Anonymous said...

order ambien ambien side effects weakness - zolpidem side effects in men

Anonymous said...

ativan online ativan white round pill - ativan online overnight

Anonymous said...

generic carisoprodol soma muscle relaxer alcohol - order hgh somatropin

Anonymous said...

buy ambien online buy ambien online us pharmacy - buy ambien online no prescription needed

Anonymous said...

buy tramadol hcl tramadol 37.5 325 dosage - tramadol hcl 93 58

Anonymous said...

buy soma buy soma online with prescription - is the medication soma a narcotic

Anonymous said...

buy tramadol online mastercard overnight buy tramadol cod - tramadol online 180

Anonymous said...

buy viagra houston buy cheap viagra no prescription - viagra dosage men

Anonymous said...

ambien order ambien cr 12.5mg cost - ambien cr and xanax

Anonymous said...

buy viagra next day delivery generic viagra us customs - where can i find really cheap viagra

Anonymous said...

buy ambien online no prescription street price for ambien 5mg - ambien side effects in elderly

Anonymous said...

cheap generic ambien illegal order ambien online - ambien cr much

Anonymous said...

viagra online no prescriptions buy viagra online germany - kamagra vs generic viagra

Anonymous said...

ambien online without rx ambien withdrawal irritability - generic ambien online cheap

Anonymous said...

ambien for sale new age ambien music online - ambien cr generic actavis

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online cash on delivery - tramadol online doctor consult

Anonymous said...

generic ambien best generic ambien cr - side effects of zolpidem ambien

Anonymous said...

buy ambien online ambien side effects rash - ambien side effects suicidal thoughts

Anonymous said...

generic viagra online buy viagra online with no prescription - viagra directions

Anonymous said...

purchase tramadol buy tramadol canada - tramadol high blood pressure

Anonymous said...

zolpidem drug ambien dose in the elderly - ambien cr zoloft

Anonymous said...

buy viagra generic online viagra online japan - buy viagra with prescription

Anonymous said...

viagra online viagra at walmart - buy viagra now

Anonymous said...

buy soma soma san diego escape fate - soma online mastercard

Anonymous said...

klonopin online effective klonopin dosage - klonopin side effects abuse

Anonymous said...

soma medication soma bras 79984 - soma 250 mg drug

Anonymous said...

buy viagra usa viagra for women on line - buy viagra online legitimate

Anonymous said...

viagra online generic viagra effectiveness - generic viagra 50mg

Anonymous said...

buy generic viagra ordering viagra online in canada - buy viagra bangkok

Anonymous said...

cialis online generic cialis online tadalafil - cialis online lloyds pharmacy

Anonymous said...

soma online soma prescription drug abuse - generic soma for sale

Anonymous said...

order generic viagra order viagra walgreens - buy viagra online singapore

Anonymous said...

buy viagra online cheap generic viagra pills online - cheap quality viagra

Anonymous said...

soma online soma - buy soma online us pharmacy

Anonymous said...

buy viagra in usa buy viagra legally online - buy viagra in uk over the counter

Anonymous said...

cheap viagra 100mg order non-prescription viagra - how to buy viagra online legally

Anonymous said...

how to buy viagra online without cheap viagra canada - real viagra online pharmacy

Anonymous said...

cialis online cheap cialis next day delivery - buy cheap cialis usa visa

Anonymous said...

where to order viagra viagra online real fake - viagra for women does it work

Anonymous said...

buy viagra online how to order viagra online from india - buy pfizer viagra online in india

Anonymous said...

sildenafil 100mg generic viagra for sale - viagra how long does it last

Anonymous said...

buy tramadol 100mg order cheap tramadol cod - tramadol withdrawal insomnia

Anonymous said...

buy viagra online cheap buy generic viagra new zealand - buy viagra no prescription

Anonymous said...

cialis 10mg buy cialis online in usa - cialis online apotheke holland

Anonymous said...

buy viagra professional online cheap viagra vancouver - buy viagra kolkata

Anonymous said...

finasteride online can you buy propecia online no prescription - propecia from canada

Anonymous said...

order viagra online without a prescription to buy viagra 50mg - buy viagra with paypal uk

Anonymous said...

tramadol online tramadol 50 mg for menstrual cramps - tramadol online without prescriptions

Anonymous said...

buy propecia online propecia cost per month - propecia cost in nz

Anonymous said...

generic cialis online legal to buy cialis online - buy cialis reviews

Anonymous said...

buy viagra buy cheap viagra online canada - buy viagra online canada

Anonymous said...

buy retin-a buy retin a micro no prescription - retin a micro wiki

Anonymous said...

tramadol online overnight tramadol overdose yahoo answers - tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl purchase - tramadol 50 mg headache

Anonymous said...

buy viagra viagra generika zollprobleme - order viagra cheap online

Anonymous said...

propecia without prescription buy propecia online singapore - propecia in the news

Anonymous said...

cialis online cialis how long - buy cialis online ireland

Anonymous said...

buy tramadol overnight shipping tramadol addiction help usa - mekanisme kerja tramadol hcl

Anonymous said...

tramadol online buy tramadol health solutions - tramadol 4h2

Anonymous said...

buy finasteride propecia side effects after a week - propecia for sale

Anonymous said...

generic strattera generic equivalent of strattera - strattera 40 mg pills (generic)

Anonymous said...

buy tramadol without a script tramadol 50 mg bijsluiter - cheap tramadol

Anonymous said...

cheap finasteride propecia rogaine together results - buy propecia hong kong

Anonymous said...

tramadol online tramadol extended release tablets dosage - tramadol y sus efectos secundarios

Anonymous said...

generic strattera strattera cost - strattera dosage forms

Anonymous said...

buy cialis online cheap cialis 40 mg online - buy cialis euro

Anonymous said...

buy viagra 50mg buy viagra online toronto - cheap viagra levitra

Anonymous said...

buy strattera strattera doses available - strattera side effects urination

Anonymous said...

buy propecia propecia libido - generic proscar vs propecia

Anonymous said...

buy tramadol cod overnight generic tramadol 100mg - buy tramadol online with a cod

Anonymous said...

buy cialis online cialis under tongue - daily use of cialis

Anonymous said...

tramadol 50mg order tramadol cod next day delivery - buy generic tramadol

Anonymous said...

cheap tramadol no prescription gabapentin and tramadol for dogs - buy generic tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50mg tablets dosing - tramadol withdrawal in dogs

Anonymous said...

tramadol online purchase of tramadol - tramadol for dogs can people take it

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 99 free shipping - buy tramadol using mastercard

Anonymous said...

buy tramadol online cheap tramadol 100mg buy online - tramadol 100mg buy online

Anonymous said...

buy tramadol online generic medicine tramadol - tramadol 50 mg buy online

Anonymous said...

buy retin-a retin a cream generic name - buy retin 0.1 no prescription

Anonymous said...

tramadol online tramadol online rx - where to buy tramadol over the counter

Anonymous said...

generic strattera strattera side effects stomach pain - buy strattera online cheap

Anonymous said...

tramadol 100 mg tramadol purchase online usa - the tramadol high

Anonymous said...

buy propecia propecia gay - propecia online no prescription

Anonymous said...

propecia online propecia risks - propecia hair reviews

Anonymous said...

buy generic tramadol tramadol hcl 100 mg - tramadol no prescription cheap

Anonymous said...

tramadol online overnight buy tramadol rx online - tramadol high forum

Anonymous said...

generic strattera strattera controlled drug - strattera generic adderall

Anonymous said...

tramadol without prescription tramadol hydrochloride high - buy tramadol ireland

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage severe pain dogs - buy cheap tramadol online uk

Anonymous said...

buy tramadol medication buy tramadol online no prescription cheap - tramadol hcl high erowid

Anonymous said...

online pharmacy retin a retin a for acne before and after - retin a wrinkles how long

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol cheap online no prescription - tramadol to buy online in usa

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription overnight tramadol hcl humans - tramadol dosage uses

Anonymous said...

tramadol online no prescription buy tramadol online mastercard overnight - tramadol no prescription overseas

Anonymous said...

order tramadol online overnight discount tramadol - tramadol addiction methadone

Anonymous said...

tramadol online pharmacy tramadol dosage range - tramadol no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online just pills order tramadol online - tramadol for dogs half life

Anonymous said...

generic propecia online where to buy propecia in canada - buy generic propecia uk

Anonymous said...

tramadol 50 mg buy tramadol online cheap - best place buy tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol order tramadol online overnight - tramadol cod

Anonymous said...

buy tramadol in florida buy tramadol online australia - tramadol vs vicodin high

Anonymous said...

strattera price strattera prozac drug interactions - strattera side effects vision

Anonymous said...

strattera online pharmacy high dose of strattera - strattera double dose

Anonymous said...

buy tramadol free shipping zaldiar tramadol hcl - can you legally buy tramadol

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol in us - tramadol dosage dogs

Anonymous said...

tramadol 50mg buy tramadol 50mg online - tramadol yeast infection

Anonymous said...

tramadol 50 mg tramadol hcl msds - tramadol pain

Anonymous said...

buy retin-a online retin a cream shoppers drug mart - retin-a gel 0.01 uses

Anonymous said...

buy strattera online strattera side effects in men - buy strattera no prescription

Anonymous said...

buy generic tramadol tramadol ultram dosage - tramadol no prescription overseas

Anonymous said...

tramadol 50 tramadol hcl 50 mg injection - buy tramadol overnight no prescription

Anonymous said...

buy propecia online much does propecia cost boots - propecia finasteride 1mg buy

Anonymous said...

buy tramadol cod buy tramadol online mastercard - zytram xl tramadol hcl

Anonymous said...

tramadol 50mg tramadol online cheap no prescription - seizure after overdose tramadol

Anonymous said...

buy tramadol 100mg cheap-tramadol.org - prednisone and tramadol for dogs

Anonymous said...

cheap generic viagra buy generic viagra online australia - buy viagra online australia legally

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol from canada - buy tramadol online without prescriptions uk

Anonymous said...

generic viagra viagra and nitroglycerin - buy viagra online in usa

Anonymous said...

cheap viagra buy online viagra viagra - viagra online

Anonymous said...

viagra without prescription levitra versus viagra dosage - buy viagra online no rx

Anonymous said...

tramadol 50 mg order tramadol online no prescription - can i take 100 mg of tramadol

Anonymous said...

cheap viagra discount viagra online us - legal buy viagra online

Anonymous said...

buy generic cialis no prescription cialis 4rx - cialis online andorra

Anonymous said...

tramadol 50 mg buy tramadol online free shipping - tramadol addiction in pregnancy

Anonymous said...

viagra online without prescription viagra off patent - viagra for women cheap

Anonymous said...

cheap viagra can you buy viagra in qatar - viagra dosage compared levitra

Anonymous said...

buy tramadol tramadol online pharmacy - purchase tramadol uk

Anonymous said...

buy generic viagra cheap herbal viagra online - generic viagra price

Anonymous said...

generic viagra generic viagra from us legal - buy generic viagra online in u.s

Anonymous said...

viagra online without prescription viagra effective time - viagra for sale online us

Anonymous said...

cheap viagra purchase female viagra online - viagra online london

Anonymous said...

cheap cialis online generic cialis at walmart - can you buy cialis in thailand

Anonymous said...

how to buy cialis cialis strengths - generic cialis uk online

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl side effects humans - tramadol 50mg alcohol

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol 627 - tramadol y el embarazo

Anonymous said...

viagra online without prescription cheap viagra in sydney - buy viagra online get prescription

Anonymous said...

cheap viagra can i purchase viagra over the counter - viagra for women gel

Anonymous said...

cialis price price for cialis 20mg - buy cialis amsterdam

Anonymous said...

viagra online without prescription buy viagra online without - buy viagra over counter us

Anonymous said...

cheap viagra generic viagra shipped us - generic viagra online canadian pharmacy

Anonymous said...

cheap cialis online cialis 20 mg - cialis not working

Anonymous said...

buy cialis order cialis online usa - cialis 20mg online

Anonymous said...

generic cialis no prescription cialis online pay with paypal - generic cialis india

Anonymous said...

cialis 10mg cheap cialis usa pharmacy - buy cialis with paypal

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 319   Newer› Newest»